door Daan van Pagée

Als trouwe Alle-Dag-Kerk-ganger vroeg ons kerkbestuur of ik iets wilde schrijven over de liefde in de Middagpauzedienst. Na de zegen en het Woord van ds. André van der Stoel fiets ik ter voorbereiding naar zuster Harma Heeffer die wij al een tijdje vanwege fysieke klachten niet in de Alle-Dag-Kerk hebben gezien.

In mijn binnenzak de liturgie met het thema: God, bent U vandaag wel aanwezig? Psalm 13: Hoelang nog, HEER, zult U mij vergeten, hoelang nog verbergt U voor mij Uw gelaat? Hoelang nog wordt mijn ziel gekweld door zorgen en mijn hart door verdriet overstelpt, dag aan dag?

Net als veel bezoekers van de Middagpauzedienst woont Harma niet in de buurt van het Begijnhof, maar in Osdorp. En wat ik inmiddels weet door mijn bezoekjes aan oudere kerkgangers, is dat er veel zijn die mokkagebakjes als eerste keuze hebben. Dus nu ook weer een schot in de roos.

Tijdens de koffie vertelt Harma over haar ‘favoriete predikant’ van vroeger, ds. Jaap Zijlstra, die haar regelmatig meevroeg wanneer hij door heel Nederland de lange weg van de preek ging. In Osdorp zit ik weer eventjes in gedachten gezellig dicht bij Harma in de Middagpauzedienst om voor de samenzang alvast onze nieuwtjes te delen. Opeens speelt organist Wim Magré ‘Zoals een bloem zijn kelk heft naar de zon’. Harma prikt me zachtjes met haar wijsvinger in mijn zij om aan te geven dat dit een lied is van ds. Jaap Zijlstra.

Het was in de jaren negentig, vertelt Harma, nadat ze haar mokkagebakje heeft opgepeuzeld. Een tijd die in haar beleving nog steeds vol anekdotes zit. Zo ging ds. Jaap Zijlstra voor de Middagpauzedienst eens naar kapper Pascale in de Begijnensteeg. In de spiegels van de kapper knikte Zijlstra tevreden ja, zo kon hij goedverzorgd de preekstoel op. Het blije, opgewekte gevoel duurde echter maar eventjes, want hij moest negentig gulden afrekenen voor één knipbeurt.

‘Ja, hallo’, antwoordde Zijlstra, ‘dat kan ik echt niet betalen!’ Kapper Pascale bleek een bijzondere kapper te zijn, zo vertelt Harma. Kapper Pascale knipte BN’ers: bekende artiesten, zangers, tv-presentatoren, cabaretiers die het Koninklijk Theater Carré avond aan avond vol kregen, zoals Toon Hermans met zijn One Man Show over Snieklaas, ‘een nare man, een vervelend personage’… Kapper Pascale vindt Jaap Zijlstra zo’n goed en gezellig gezelschap dat ze voortaan afspreken de hij gewoon betaalt wat hij missen kan.

Inmiddels ben ik blij dat ik de uitnodiging van het kerkbestuur heb aangenomen om een stukje voor onze Nieuwsbrief te schrijven. Want er komen die middag in Osdorp nog heel wat goede verhalen los. En wanneer ik afscheid neem bij Harma en nogmaals de groeten overbreng uit de Middagpauzedienst, geeft ze mij een persoonlijk geschenk mee voor onderweg. Het gaat om het boek, ‘De bloei van het licht’ van ds. Jaap Zijlstra en als ik het thuis doorblader, lees ik: ‘Wat zou er in het plantenrijk een armoede wonen als alleen de grootste planten hun talent tot bloei mochten tonen.’ Aldus ds. Jaap Zijlstra. Hij overleed in 2015, maar hij leeft in woord, gezang en daad nog steeds voort. Net als onze Alle-Dag-Kerk!

 

Dit artikel verscheen eerder in de zomernieuwsbrief van de Alle-Dag-Kerk. Vanaf augustus verschijnt deze nieuwsbrief digitaal. Wil je deze maandelijks ontvangen? Meld je dan hier aan