Paula de Jong: “Het geloof legt mij geen hoge moraal op over hoe ik moet zijn.”

Paula de Jong is predikant in Amsterdam Noord, bij de Nieuwendammerkerk. Woensdag 22 juni gaat ze voor in de Alle-Dag-Kerk. Wat is voor haar belangrijk in haar werk? En hoe krijgt geloof vorm in het leven van alledag? “Geloven gaat er niet om een geweldig perfect mens te zijn. Het gaat veel meer om mens zijn.”

Hoe ziet je werk eruit?

Ik ben predikant in Amsterdam Noord. Ik werk als wijkpredikant voor de Nieuwendammerkerk. Ik ga daar met enige regelmaat voor en ik begeleid de mensen van de diaconie en van pioniersplek Zinnig Noord. Daarnaast zijn we bezig met nadenken over de toekomst. Hoe kunnen jonge mensen, van mijn leeftijd, ook meedoen? En daardoor vraag ik me ook af: Wat is mijn rol? Wat is mijn taak als predikant?

Wat betekent je werk dan voor je?

Ik wil graag dat mensen samenkomen rond het Woord. En daarbij: ik heb het zelf zo nodig, om bezig te zijn met het Woord. Om thuis te leren komen in deze wereld. Voor mij is dat via de christelijke bronnen. Ik voel me aangesproken door God, door Jezus. En ik wil me daar op een manier toe verhouden, stil te staan bij wie of wat God is, en in me op te nemen hoe het is om daarnaar te leven.

Wat vind je in de christelijke bronnen?

Ik vind in verhalen over Jezus, in het evangelie, in het oude testament, verhalen die me helpen, aan het denken zetten over hoe dat je je tot God verhoudt, en wat je dan allemaal tegenkomt.

Weet je wat ik zo lastig vind? Aan de ene kant vind ik het zó belangrijk om het erover te hebben. Aan de andere kant denk ik: wat maakt het nou uit hoe ik dat zie? Het gaat om hoe jouw relatie is met God en met het leven. Mijn werk gaat erover dat mensen zelf die weg gaan vinden. Dus dan is mijn woord niet zo interessant. Het gaat over: vind je je eigen woord?

Hoe krijgt het geloof voor jou handen en voeten in het dagelijks leven, naast je werk als predikant?

Het werkt eigenlijk twee kanten op. Allereerst: ik realiseer me dus steeds meer dat wat ik op zondagochtend zeg, dat geloof ik ook echt. Ik ga geen dingen zeggen waarvan ik vind dat ik ze moet geloven.
En ten tweede: ik dacht vroeger dat geloven iets heel cools, mooi bijzonders was, en dat is het ook. Maar dat is het ook heel vaak niet. En dat is prima. Het geloof legt mij geen hoge moraal op over hoe ik moet zijn. Kennelijk vindt God het oké hoe ik op dit moment ben. Vind ik dat zelf ook oké? En ga ik dat gebruiken om de goede dingen te doen vandaag?

Dat is voor veel mensen denk ik heel herkenbaar.

En dat vind ik interessant: hoe gaan we daar dan nu mee om? De Bijbel wordt voor mij steeds actueler. Tuurlijk, die verhalen zijn van heel lang geleden. Maar mensen zijn niet anders geworden. En nou, hoe doe je dat dan?
Het kerstverhaal vind ik juist zo mooi omdat het gaat over het idiote verhaal dat een God mens wordt. Dat zegt iets over wie God is, maar ook iets over wie mensen zijn. En dat we iets hebben uit te vinden met elkaar.

En dan lukt het me wel om van mijn werk weer thuis te komen. Dan is het onderscheid niet zo groot. Want het gebeurt heus dat ik met allerlei geweldige projecten bezig ben, daarna thuiskom en het wil allemaal niet. Maar ook dat is geloof. En als geloof daar niet ook over zou gaan, dan zou ik dit werk niet kunnen doen.

Hoe doe je dat dan, als het allemaal tegenzit?

Dan realiseer ik me: Paula, misschien heb je je veel te druk gemaakt met de wereld te redden. Waar gaat het nou helemaal over?

Ik heb een vriendin en die zegt: als we nou allemaal maar een beetje aardiger voor elkaar zouden zijn. En ik ben het echt onwijs met haar eens.
Maar ik heb daar nog wel een ‘maar’ bij. Ik denk dat het heel moeilijk is om aardig te zijn voor elkaar. Omdat we niet hetzelfde zijn, we met onze eigen dingen bezig zijn en niet altijd begrip hebben voor waar de ander vandaan komt. En dat we daarom het evangelie nodig hebben, om te leren hoe je dan alsnog wel aardig voor elkaar bent. En hoe je als dat niet gelukt is, de volgende dag weer opnieuw kunt beginnen. Dus als ik preek, gaat het meestal daarover.